La data de 21 septembrie 2021, la Chișinău a avut loc prezentarea notei analitice cu privire la Rolul societății civile în avansarea statului de drept și a reformei justiției. Activitatea reprezintă o retrospectivă a evenimentelor/faptelor critice din istoria ultimilor 5 ani, care indică dependențe dintre cerea de schimbarea pe partea societății cât și a asumării de reforme la nivel de sistem al justiției.

În contextul inițiativelor de reformare a sistemului de justiție și avansării statului de drept în Republica Moldova, societatea civilă joacă un rol central atât din perspectiva legitimizării politicilor și strategiilor statului, cât și din perspectiva monitorizării implementării acestora, dar și responsabilizării factorilor de decizie. 

 

În timp, OSC-urile au jucat un rol cheie în apărarea drepturilor omului, reformarea justiției, democratizarea Republicii Moldova, pentru a se apropia de Uniunea Europeană, conform voinței majorității populației acestei țări. Dacă reformele democratice nu au mers atât de repede pe cât at fi avut nevoie cetățenii, este din cauza încăpățânării cu care clasa politică le-a tergiversat. Totuși, în vederea obținerii unui impact și unei colaborări eficiente dintre stat și sectorul asociativ, așa încât să fie posibil transferul de cunoștințe și expertiză din partea OSC-urilor în ceea ce privește avansarea statului de drept și reforma justiției, e nevoie să menținem (iar pe alocuri să creăm) o platformă de dialog deschis, comunicare, informare și efort pro-activ în egală măsură din partea ambelor entități. 

 

Eforturile societății civile încearcă să echilibreze balanța dintre interesul instituțiilor de resort din sectorul justiției de a livra rezultate și indicatori de succes (pe de o parte), și mandatul acestora de a acționa în interesul comun al societății (pe de altă parte). În timp, implicarea societății civile în procesul avansării statului de drept și reformei justiției a fost crucială în măsura în care aceasta a reușit să se coalizeze în jurul unei viziuni comune. Totuși, considerăm că acest impact ar putea fi valorificat într-o mai mare măsură dacă actuala guvernare ar reuși să fie mai deschisă în comunicare și colaborare cu societatea civilă, încercând să evite utilizarea acelor tipare 'de bifă'care s-au dovedit a fi ineficiente în trecut.” a specificat Irina Buzu, avocată, expertă în politici de tehnologii emergente și transformare digitală - autoarea notei analitice.

 

Printre recomandări adresate autorităților publice:

  1. Asigurarea transparenței procesului decizional, prin utilizarea adecvată de către toate instituțiile publice a modalităților prevăzute de mecanismul de consultare publică, informare direcționată și respectare a termenelor legale pentru toate etapele de consultare a proiectelor de decizie. 

  2. Asigurarea ca anunțurile de consultări publice să fie complete, în anexă fiind atașate documentele de însoțire.

  3. Dezvoltarea procedurilor pentru includerea remediilor pentru nerespectarea procesului de consultări publice la adoptarea actelor normative (de exemplu, restituirea proiectelor la instituția care nu a respectat această obligație și anularea actului normativ.

 

În cadrul documentului se regăsesc și recomandări adresate societății civile:

  1. Alfabetizarea digitală a societății civile în scopul adoptării unor instrumente digitale de participare și implicare civică proactivă, adaptate tranziției către spațiul civic digital.

  2. Competițiile tehnologice de tip ideathon/ hackathon sunt o oportunitate bună de a reuni într-un spațiu comun actori din sectorul tehnologic, reprezentanți de sector și alte părți interesate pentru a dezvolta soluții inovative pentru a eficientiza/ facilita rolul societății civile în avansarea statului de drept și reformei justiției. 

  3. Lupta contra stereotipurilor și imaginii negative ale OSC-urilor prin transparență și campanii publice concentrate pe povești de succes și impact.

  4. Continuarea eforturilor de realizare a mandatului civic de către OSC-uri în procesul de avansare a statului de drept și reformei justiției.

  5. Realizarea unei evaluări de risc și dezvoltarea unui mecanism de răspuns pentru situațiile de urgență din cadrul sectorului ONG.

 

Documentul integral poate fi găsit aici.

 

Această activitate este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este organizată de INVENTO în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de către Freedom House în Moldova cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și aplicare a Legii.

 

Persoană de contact: Ana Indoitu: +37360067681