Photo credit: Dinu Bubulici

 

În acest weekend, cu mult elan și entuziasm, s-a dat startul sesiunilor de instruire din cadrul proiectului „Parlamentul Tinerilor la Chișinău”. Cincizeci și unu de tineri  din întreaga țară au învățat despre procesul legislativ, organizarea  politică a statului și dezbaterile  politice din cadrul acestuia; pregătindu-se nemijlocit pentru rolul de „parlamentari”, în care vor acționa weekendul următor.


Parlamentul Tinerilor la Chișinău reprezintă o simulare a procesului decizional a Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

Scopul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară.

 

La deschiderea evenimentului, cei 51 de participanți au fost felicitați și încurajați de către: Violeta Avram, Director Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova; Ana Indoitu, Președinta A.O. INVENTO și Augustina Prisacari, Președinte interimar Asociația Studenților în Drept.  

 

 

Photo credit: Dinu Bubulici


În timpul instruirilor participanții au beneficiat de o serie de instruiri  după cum urmeză:

  1. Procesul legislativ: instituții și etape - Sergiu Bivol, expert legal.
  2. Doctrine și curente politice - Igor Botan, expert Asociația ADEPT.
  3. Comunicare politică: discursul public și dezbaterile politice -  Peter-Vlad Ianusevici, „Academia Nicolae Dumitrescu”. 

 

Tot în acelașii format, a avut loc un panel de discuții cu genericul „Rolul tinerilor în viața politică”, avîndu-i în calitate de invitați pe liderii aripilor politice de tineret din Moldova: Ion Ranga, Tinerii Partidului Popular European din Moldova; Victor Spînu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PasYouth); Alexandr Cauia, Partidul Democrat din Moldova; Mihaela Radu, Tineretul Liberal Democrat din Moldova. În cadrul panelului au fost discutate doctrinele pe care le promovează partidele politice din care fac parte, motivația tinerilor de a se implica în politica de acasă și viziunea pe care o împărtășesc cu privire la dezvoltarea Republicii Moldova, în perspectiva tinerilor.

 

 Photo credit: Dinu Bubulici

 

Înregistrarea panelului de discuții poate fi urmărită pe pagina de Facebook INVENTO.

 

Iar, așa cum bunele practici sunt demne de a fi urmate, în cadrul unei sesiuni în plen, Iuliana Iliescu - manager de proiect Asociatia Pro Democratia, România le-a prezintat participanților realizarea Parlamentului Tinerilor din România.

 

Photo credit: Dinu Bubulici

 

A.O. INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică de tineri activi, susținuți prin educație nonformală în vederea consolidării și promovării democrației, educației politice și participării civice.

 

Proiectul "Parlamentul Tinerilor, ediția a I-a" este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea unei societăți unite prin stimularea conștientizării, dezvoltării gândirii critice și a culturii politice", fiinanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe în baza unei decizii a Bundestag-ului German, fiind implementat de către Asociația Obștească INVENTO, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și Asociația Studenților la Drept, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, organizat de Asociația Pro Democrația.