Asociația INVENTO și Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova, ANT și Fondul Nou pentru Democrație, deschide apelul pentru înscrieri la cea de-a șaptea ediție a proiectului „Parlamentul Tinerilor”. Acest proiect reprezintă o simulare a procesului legislativ din Republica Moldova și se desfășoară în cadrul fracțiunilor politice, comisiilor parlamentare şi ședințelor plenare.

 

Prin intermediul acestui proiect, organizatorii își propun să ofere tinerilor oportunitatea de a înțelege rolul şi funcţiile Parlamentului, să se familiarizeze cu doctrinele partidelor politice parlamentare, să înțeleagă procesele și tehnicile legislative în concordanță cu valorilor democratice, și să devină cetățeni activi în comunitățile din care vin.

 

Proiectul este deschis tinerilor cu vârste între 16 și 30 de ani din întreaga țară, inclusiv din regiunea transnistreană și autonomía găgăuză.

 

Participanții selectați vor beneficia de un program de instruire politică, care va avea loc în perioada 14-15  octombrie, precum și în prima parte a lunii noiembrie.

 

De ce să participați la acest proiect?

 

  • Veți avea oportunitatea de a fi deputat timp de două zile, participând la activitățile fracțiunilor, comisiilor parlamentare și ședințelor plenare.

  • Puteți deveni, pentru o zi, președintele sau vicepreședintele Parlamentului Tinerilor.

  • Veți beneficia de două weekenduri de instruire în care veți învăța mai multe despre doctrinele politice, tehnicile legislative și activitatea parlamentară.

  • Veți avea ocazia să întâlniți deputați din legislativul actual al Republicii Moldova.

  • Veți avea șansa de a dezvolta abilitățile de lucru în echipă și negociere.

  • Nu în ultimul rând, acest proiect vă poate ajuta să vă conturați viitorul profesional, inspirându-vă din experiența sa.

 

Pentru a participa la acest proiect, fiecare candidat va trebui să elaboreze o notă conceptuală (vezi modelul) referitoare la o problemă din următoarele domenii:

 

  • Educație (organizarea sistemului educațional, calitatea educației, programele naționale de tineret, etc.).

  • Protecție socială (servicii de sănătate, incluziunea persoanelor cu oportunități reduse pe piața muncii, protecția persoanelor cu dizabilități, familie, etc.).

  • Dezvoltare economică (dezvoltarea unor industrii specifice, stimulente pentru investiții, lansarea unei afaceri, stagii pentru tineri).

  • Protecția mediului (gestionarea deșeurilor, reducerea consumului, responsabilizarea mediului de afaceri, etc.).

 

Nota conceptuală este un document de analiză, care va demonstra spiritul critic și capacitatea participantului de a înțelege mediul local și național.

 

Înregistrarea pentru participare la proiect poate fi realizată în format electronic până în data de 12 octombrie 2023, ora 23:59, folosind una dintre următoarele modalități (la alegere):


# completarea online a dosarului de înscriere;

# expedierea dosarului de înscriere, care include Formularul de înregistrare, CV-ul personal, Nota Conceptuală și un video de 1 min. despre motivația de a aplicala adresa de e-mail: ao.invento@gmail.com, cu menționarea titlului „Parlamentul Tinerilor 2023” în subiectul mesajului.

 

Selecţia candidaţilor va fi realizată în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului, motivației şi a notei conceptuale propuse.

Invităm pe toți cei interesați să consulte următoarele materiale:


Regulamentul de desfășurare a Parlamentului Tinerilor;
Formular Notă Conceptuală.

 

Participanții se angajează să fie disponibili pe întreaga durată a proiectului, adică în perioadele 14-15 octombrie, 4-5 noiembrie și a doua parte a lunii noiembrie.

Vă încurajăm să participați și să vă implicați în acest proiect valoros pentru dezvoltarea voastră personală și profesională.