La data de 24 și 25 octombrie 2020, 49 de tinerii au reușit să parcurgă cea de-a doua componentă a agendei Parlamentului Tinerilor la Chișinău, ediția a IV-a: atelierul de instruire practică, menit să-i inițieze în activitatea legislativului și exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului. 

Parlamentul Tinerilor la Chișinău” este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

 

Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.

 

Astfel, dacă în primul weekend (17 - 18 octombrie), tinerii au beneficiat de un set de instruiri, teoretice: „Doctrine și curente politice” ,„Negocieri politice”, „Leadership politic autentic”, „Tehnica și procedura legislativă”. Pregătirea nemijlocită pentru rolul de ”parlamentar”, s-a efectuat în cadrul atelierului de instruire practică, care s-a desfășurat la data de 24 și 25 octombrie, având drept scop familiarizarea participanților cu aspectele practice ale procesului și tehnicii legislative. 

 

În cadrul atelierului, tinerii au prezentat notele conceptuale elaborate în procesul de aplicare la Parlamentul Tinerilor, ediția a IV-a și alături de Liliana Palihovici, expert, președinta asociației Institutum Virtutes Civilis cât și Ion Dron, expert, avocat, au avut câteva sesiuni tematice: Incursiune în structura unui proiect de lege; Aspecte de doctrină politică în elaborarea unui proiect de lege; Prioritizarea domeniului de intervenție și a inițiativelor legislative. Iar finalitatea atelierului s-a remarcat prin elaborarea proiectelor de lege de către participanții ediției.

 

Ca urmare a atelierului de instruire practică, cele trei fracțiuni (Social-Democrată, Liberală, Creștin Democrată) din cadrul Parlamentului Tinerilor, urmează să promoveze câte două proiecte de lege la data de 7 și 8 noiembrie în cadrul exercițiului practic de simulare a ședinței Parlamentului.

 

Noi ne păstrăm ambiția de a crea o comunitate puternică de tineri activi, susținuți prin educație nonformală în vederea consolidării și promovării democrației, educației politice și participării civice.

 

*****


Proiectul „Parlamentul Tinerilor, ediția a IV-a" este implementat de către INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova oferit de către Guvernul Federal al Germaniei, în parteneriat cu Consiliile Americane, prin intermediul programului de granturi pentru absolvenții FLEX, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.