În acest weekend, cu mult entuziasm, s-a dat startul sesiunilor de instruire din cadrul proiectului „Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția a IV-a”. Optzeci și unu de tineri  din întreaga țară au învățat despretehnica și procedura legislativă, doctrinele și curentele politice, cât și despre leadership politic autentic.

 

Parlamentul Tinerilor la Chișinău” este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

 

Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.


Prin urmare, cea de-a III-a ediție a proiectului, a reușit să implice tineri activi, iar agenda proiectului a întrunit cele două componente: cea teoretică, care este formată dintr-o serie de instruiri și un atelier de instruire practică, menite să-i inițieze în activitatea legislativului și exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului. Astfel, în primul weekend (17 - 18 octombrie), tinerii au beneficiat de un set de instruiri, după cum urmează:

  • Procesul legislativ. Parlamentul și funcțiile acestuia” - Victor Pruteanu, expert și Consultat Superior la Parlamentul Republicii Moldova
  • Tehnica legislativă” - Ion Dron, jurist și expert 
  • Doctrine și curente politice” - Prof. Eckart D. Stratenschulte, Politolog, Prof. univ. la Universitatea Liberă din Viena
  • Leadership politic autentic” – Corneliu Cirimpei, expert, National Democratic Institute (NDI)



Mai mult, pe parcursul săptămânii, tinerii au făcut cunoștință cu „Negocierile politice”. Cunoștințele acumulate în cadrul primei etape a proiectului sunt nu doar valoroase, dar și vor fi utilizate pe deplin în cadrul atelierului de instruire practică din data de 24 și 25 octombrie, curent, care are drept scop familiarizarea participanților cu aspectele practice ale procesului și tehnicii legislative.

 

A.O. INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică de tineri activi, susținuți prin educație nonformală în vederea consolidării și promovării democrației, educației politice și participării civice.

*****


Proiectul „Parlamentul Tinerilor, ediția a IV-a" este implementat de către INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova oferit de către Guvernul Federal al Germaniei, în parteneriat cu Consiliile Americane, prin intermediul programului de granturi pentru absolvenții FLEX, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.