Poartă roșul în luna aprilie și schimbă percepția celor din jur.

Red My Lips este o campanie ce are loc în fiecare an în luna aprilie. Scopul acesteia este creșterea gradului de conștientizare cu privire la violența sexuală asupra femeielor.

#RedMyLips revine și în 2020, pentru că:

  • în continuare, 42% dintre bărbații din Republica Moldova consideră că, în cazul în care o femeie este violată, ea a cauzat această situație;
  • 34% dintre bărbații din Republica Moldova consideră că, în cazul în care victima are un comportament  ușuratic sau are o reputație proastă, atunci actul sexual fără acordul ei nu trebuie considerat a fi viol;
  • 50% dintre atacurile sexuale sunt comise împotriva fetelor cu vârsta mai mică de 16 ani;
  • fiecare a 3-a femeie a suferit de violență fizică sau / și sexuală din partea partenerului ei intim;
  • NU înseamnă NU.

De ce ruj roșu

În pofida faptului că UNICA persoană vinovată într-un caz de violență sexuală este agresorul, victimele sunt adesea acuzate că ar fi fost hărțuite din cauza înfățișării lor – invocându-se argumente precum: lungimea fustei, cât de mulată este haina pe corp sau chiar machiajul purtat. Deoarece rujul de culoare roșie este de multe ori asociat cu sexualitatea și atracția, acesta reprezintă și o formă foarte vizibilă de exprimare. Din acest motiv, rujul roșu este folosit  pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de hărțuirea sexuală și de a demonstra sprijin pentru cei afectați.

Cum poți participa?
Pentru a te alătura campaniei și a-i face pe cei din jurul tău să înțeleagă că violul și agresiunea sexuală nu este ceva provocat de atracția sau dorința sexuală incontrolabilă, ci este un act de dominare, abuz și violență, poartă roșu în aprilie și publică imaginea cu hashtag-urile #RedMyLipsMD și #RedMyLipsMarathon.

______________________________________

Hărțuirea sexuală reprezintă orice tip de contact sau comportament care are loc fără un consimțământ explicit și afirmativ al subiecților. Acest lucru i se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă, gen, etnie sau orientare sexuală. Hărțuirea sexuală nu se întâmplă NICIODATĂ din vina victimei.

Consimțământul
 este acordul clar, informat și benevol dintre toți participanții angajați în activitatea sexuală. Activitatea sexuală nu presupune doar actul sexual implicit! Aceasta include și îmbrățișările, sărutările și atingerea corpului cuiva într-o manieră sexuală. Hărțuirea sexuală poate fi evitată prin solicitarea și primirea consimțământului prealabil inițierii oricărui tip de activitate sexuală.

#RedMyLips #RedMyLipsMD #OnlyYesMeansYes #INVENTO