În perioada 14 - 20 decembrie 2019, o echipă alcătuită din doisprezece participanți a proiectelor „Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția III-a” și „Acțiune pentru Justiție, ediția IV-a”, au beneficiat de o vizită de studiu în Germania, cu suportul generos al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova. Timp de 4 zile, tinerii au făcut cunoștință cu cele mai importante instituții și cu principalii actori din sistemul politic din Germania.

     Vizita de studiu a început în cadrul Universității Libere din Berlin, unde alături de Prof. Dr. Eckart D. Stratenchulte, Director Executiv al Fundației Naționale Germane și profesor din cadrul universității sus - menționate, au vorbit cu multă căldură despre „Germania și Uniunea Europeană la finalul unui an interesant“. 

     Cea de-a doua zi a vizitei de studiu a fost marcată prin posibilitatea oferită participanților de a vizita Parlamentul Federal German (Bundestag-ul). Ulterior tinerii au beneficiat de o discuție complexă asupra subiectului „Responsabilitatea Germaniei și rolul ei în UE”,  cu Dl. Gunter Krichbaum, MdB (Membru al Bundestagului) – CDU, Președintele Comisiei parlamentare pentru Afacerile Uniunii Europene. Prima parte a zilei a culminat cu omagiul adus de către tineri la memorialul dedicat jertfelor Holocaustului și o excursie în cadrul Reichstagul German, unde tinerii au cunoscut istoria poporului german și, în special, parcursul acesteia către o societate democratică. Cunoștințele tinerilor, în tema enunțată s-au aprofundat în urma vizitării „Tränenpalast“ – „Palatul Lacrimilor”, unde au exploatat Expoziția dedicată divizării Germaniei, organizată în vechiul punct de trecere a frontierii din Friedrichstraße. 

     Rolul fundațiilor politice în Germania a fost un alt subiect abordat în timpul vizitei de studiu. Am discutat cu dn Alexander Wolf, șeful Reprezentanței Fundației Hanns Seidel, la Berlin. Astfel, tinerii au aflat despre importanța și activitatea națională și internațională a acestei fundații, care de altfel a făcut posibilă această vizită de studiu, promovând educația politică în țara noastră și prin alte proiecte cum ar fi Parlamentul Tinerilor, Acțiune pentru Justiție. 

     În cea de a treia zi, participanții au discutat cu Astrid Meester, Reprezentanța Parlamentului European la Berlin despre rolul Parlamentului European în procesul legislativ. Au aflat și actualizat informații despre Parlamentul European și modul în care acest funcționează. În ultima parte a discuțiilor a urmat o sesiune de  Q&A. Ulterior, cele discutate au putut să ia contur în urma vizitării expoziția ,,Europa Experience’’. Expoziție ce are la bază prezentarea într-un mod simplist a ceea ce înseamnă UE, istoria și mecanismul de funcționare al acesteia.

     În a doua parte a zilei, participanții vizitei de studiu, au avut parte de discuții utile, unde au abordat tema pământului federal, analizând-o multidimensional cu reprezentanți ai Bundesratului (Consiliul Federal, Camera superioară a Parlamentului Germaniei). În cadrul conversației au aflat care este rolul pământurilor federale în procesul legislative și care sunt mecanismele de funcționare al procesului legislativ într-un stat federativ. 

     Cea de a patra zi, a avut drept temă de abordare ”Germania de la căderea zidului pînă la reunificare: între căderea zidului Vom Mauerfall zur deutschen Vereinigung – 30 ani după”. Prin urmare, alături de Domnul Profesor Eckart D. Stratenschulte, tinerii au avut parte de o nouă sesiune de Q&A, în care au fost acoperite subiecte mai largi, cum ar fi impactul Creștinismului asupra dezvoltării Germaniei, cât și importanța Europei pentru Germania, dar și viceversa, importanța Germaniei pentru Europa. De menționat este faptul, că uu fost puse în aplicare competențele taxonomice ale lui Bloom (cunoaștere, înțelegere, aplicare, analiză, sinteză, evaluare). Prin urmare, tinerii înțegând mai bine conceptele de lucru ale Federației Germane și ale Uniunii Europene. 

     Proiectul  ,,Peace Line’’, care are ca și scop îngrijirea mormintelor celor care și-au pierdut viața în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, a trezit un interes aparte participanților, întrucât conceptul proiectului, este de a înțelege și valorifica viețile celor care au căzut pe frontul de luptă.

 

 

     În urma acestei vizite de studiu, tinerii participanți s-au lăsat inspirați de această experiență și s-au arătat entuziasmați să-și expună impresiile:

Costel Negura - ”Această vizită de studiu mi-a oferit șansa de a înțelege mecanismul de funcționare a unui stat membru UE în care lucrurile cu adevărat funcționează. Am înțeles care este rolul UE și cum aceasta este cea mai mare realizare a secolului XX pentru  menținerea păcii. Am fost alături de oameni superbi cu gândire critică și analitică. Cunoștințele și experiența obținută poate fi valorificată pentru a face o schimbare radicală, de durată, în Republica Moldova. Mulțumiri celor care au făcut posibilă această excursie.”

Sturza Cristi - ”Acum sunt acasă, mi-a fost dor de Chișinău în aceste patru zile. Dar aceste patru zile au fost destul de folositoare pentru a veni înapoi în Moldova și de a face acțiuni pentru schimbare. Mă mândresc că am fost alături de persoane cărora le pasă de Moldova și sunt mândru să am așa prieteni și concetățeni.

De asemenea a ținut să își împărtășească impresiile sale despre această vizită după cum urmează:

Surdu Gabriela - Calatorie foarte captivanta, oameni primitori, atitudine calda si totu-i la nivel. Impresii pozitive, am ramas cu amintiri placute, totul e perfect.

Ruxandra Tabuncic - Încep sa înțeleg ce sistem complicat și interesant este Uniunea Europeană, acest sistem fiind creat și condus de oameni.

Vera Modvala - Pe parcursul acestor zile am avut ocazia sa pătrundem în complexitatea sistemului de guvernare german și să ne familiarizăm cu valorile politice (și nu doar) dintr-o țară democratică modernă.

     La rândul său, pe această undă pozitivă, echipa INVENTO aduce sincere mulțumiri Fundației Hanns Siedel în Moldova - instituției gazdă ale vizitei de studiu pentru suportul acordat.

__________________________________

Această vizită de studiu, cât și "Parlamentul Tinerilor la Chișinău" și "Acțiune pentru Justiție, ediția a IV-a" sunt proiecte implementate de către A.O. INVENTO, cu suportul generos al poporului german prin intermediul Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova.